ANTILOPA KOŇSKÁ

V africké expozici chováme pár antilop koňských, který rozšiřuje kolekci druhů afrických antilop v safariparku. Do budoucna předpokládáme pořízení dalších dospělých jedinců, tak i narození mláděte.

Antilopa koňská je velká antilopa obývající otevřené lesy, suché buše a savany poblíž vody v jižní, východní, západní a střední Africe.Tato antilopa dosahuje hmotnosti až 250 kg, výšky v kohoutku až 1 metr a délky těla až 2,6 m. Rozeznáváme asi 6 poddruhů, které se liší převážně zbarvením srsti. Nejčastějším zbarvením je rezavá, méně častěji se objevuje i šedá. Břicho má světlejší a na hlavě má typickou antilopí kresbu, zvláště kolem očí a čenichu má bílou kresbu. Obě pohlaví mají šedočerné rohy, samice však kratší a slabší. Má vztyčenou černou hřívu. Zvláštní jsou ušní boltce, které jsou dlouhé a na konci zakončené černými chloupky. Antilopa koňská má také dlouhý ocas 60-70 cm.

Antilopa koňská se z 90 % živí trávou, vzácněji listy a plody, což způsobuje, že potřebuje často pít. Většinou žije v nevelkých skupinách tvořených samicemi s mláďaty a dospělým, vedoucím samcem. Často ji lze spatřit i mezi stády zeber, impal, pakoňů, buvolů a pštrosů. Antilopa koňská umí skvěle skákat a běhat a proto se jim nejednou povede uniknout svým hlavním predátorům, kterými jsou lvi, levharti, psi hyenovití a hyeny. Antilopy koňské jsou však vyhlášeny svou bojovností, kdy spolu samci bojují o harém a samice. Při těchto soubojích využívají svých dlouhých a ostrých rohů. V období rozmnožování odežene samec od stáda jednu samici, s kterou žije nějakou dobu v páru. Samice rodí po 9 měsíční březosti 1 mládě, o které poměrně dlouho pečuje a které dosahuje dospělosti ve věku 3 let. Mladí samci se poté sdružují do nevelkých mládeneckých stád. Na území Česka chovají tuto antilopu např. v ZOO Liberec. Významným chovatelem je Zoologická zahrada Dvůr Králové, která je zapojena do reintrodukčních programů antilopy koňské.

(zdroj informací: Wikipedia)

4 komentáře u „ANTILOPA KOŇSKÁ“

    1. To chápu, určitě to bude vypadat líp 🙂 Já už s modelováním sekl, naopak se snažím tvořit nějaký expozice a jiný příslušenství.

      Ohledně instagramu – založil jsem ho v lednu (znovu mě popadl sběratelský zápal :D), už to není blog jako takový, články nepíšu, jde čistě o fotky a na to je instagram nejlepší včetně dosahu. Každopádně děkuji za vyjádřený zájem, popřemýšlím o založení blogu, kam bych dával fotky z instagramu 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *