CIBETKA AFRICKÁ

V africké expozici je nově chována cibetka africká, přesněji samička poměrně malé šelmy, která k nám dorazila koncem minulého roku. Vyskytuje ve střední a jižní části východní Afriky. Můžeme ji najít v nejrůznějším prostředí, od deštných pralesů až po savany.

Cibetka africká je plaché a tiché zvíře s převážně noční aktivitou, pouze výjimečně ji můžeme spatřit i přes den. Během dne cibetka obvykle spí ve vysoké trávě nebo v houští. Většinu života (kromě období páření) žije jako samotář. Loví převážně menší savce, hady a žáby, ale její potravou se může stát téměř jakékoliv zvíře, které je schopna zabít. Stejně jako ostatní druhy cibetek se živí i mršinami. V období zrání plodů se živí i ovocem a rostlinami.

Pohybuje se typickým vlnivým pohybem. Na okraji svého území tvoří hromádky výkalů, kterými si označuje své území a které slouží jako komunikační místo pro ostatní cibetky. Informace si vyměňují také tak, že označují stromy a keře svým pižmem.
Cibetka africká se rozmnožuje po celý rok. Období březosti se liší podle oblasti výskytu. Cibetky mohou mít až tři vrhy mláďat do roka. Cibetka má u řitního otvoru pachovou žlázu produkující pižmově zapáchající látku, cibet. od desátého století před naším letopočtem se však hojně lovila právě kvůli cibetu, které se přidávalo do mýdel a parfémů. Dnes se tato přísada nahrazuje uměle, ale v některých afrických vesnicích se stále cibetky chovají právě pro tento olej.

(zdroj informací: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *