HRABÁČ KAPSKÝ

Hrabáč je středně velký savec, vyskytující se v Africe na jih od Sahary, hlavně v savanách a buši s dostatkem termitů. V Botswaně se vyskytuje i v polopoušti Kalahari, naproti tomu v Etiopii vystupuje poměrně vysoko do hor. Vyhýbá se deštným pralesům. Je poslední přežívající druh z řádu hrabáčů a čeledi hrabáčovitých. Byl původně řazen do řádu chudozubých pro svou vnější podobnost s mravenečníkem.
Hrabáč je zavalitě stavěný, dosahuje hmotnosti až 60 kg, délky těla do 130 cm a délky ocasu 70 cm. Mohutné tělo je téměř lysé, pouze na hřbetě ho pokrývají řídké štětiny. Zbarvení je béžové, na břiše a hlavě až narůžovělé. Končetiny s mohutnými drápy jsou sloupovité, zadní delší než přední, silný, málo pohyblivý ocas, podobný klokanímu, zvířeti umožňuje, aby se postavilo na zadní nohy. Na předních končetinách došlo k redukci prstů na 4, zadní končetiny jsou pětiprsté. Hlava je protáhlá a její přední část se podobá prasečímu rypáku. Oči jsou malé, uši dlouhé a blanité, tvarově podobné zaječím. Ve spánku je zvíře skládá podél hlavy.
Nejtypičtějším znakem hrabáče je zcela ojedinělá stavba chrupu, podobně jako u některých zástupců chudozubých a luskounů. Chrup stále dorůstá a je bezkořenný. Varlata mají samci uložena v břišní dutině, podobně jako sloni, nemají šourek.
Hrabáč je samotářský noční tvor, den přespává v noře. Ze smyslů má nejlepší čich a sluch, zrak je poměrně slabý. Zvláštně stavěným čenichem vyhledává kořist. Kolem nozder má husté chlupy, které je chrání při hrabání. Hrabáč je výborně přizpůsoben k hloubení nor. Nory hloubí pomocí svých silných předních nohou s drápy, vyhrabanou zeminu odtlačuje zadníma nohama. Pomocí silných drápů také rozhrabává termitiště a mraveniště, jejichž obyvateli se živí.
Vyplašený hmyz pak nalepuje dlouhým jazykem. V zajetí je složení krmení individuální, skládá se z mnoha komponentů, s vysokým obsahem bílkovin (mleté vařené hovězí maso, žloutky, mléko, banány…).
Samice rodí jen jediné mládě o hmotnosti přibližně 1,6 kg. Březost trvá 243 dní. Mládě saje 4 měsíce. V zajetí se dožívá průměrně 21-23 let.
Safaripark chová v současnosti dvojic mladých hrabáčů hrabáčů Evu a Vaška a and ještě leto by měl u nás objevit další jedinec tohoto druhu.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *