ŽRALOK MODRÝ

Žralok modrý, někdy též žralok modravý, je žralok dosahující až délky 4 metrů a vyskytující se téměř na celém světě. Jedná se o nočního lovce, který se živí převážně rybami žijícími v hejnech (makrelami, sledi, ostrouny nebo i hlavonožci). Jedná se o první druh žraloka, na kterém byl testován tzv. „protižraločí oděv“ v podobě oblečení z kovových kroužků.
Tato paryba je je díky svému hydrodynamickému tvaru a barvě nejhezčím členem řádu žralounovitých. Má elegantně štíhlé ploutve, tmavě modré zbarvení s lesklými boky a bílým bři­chem. Patří k nejrozšířenějším druhům žraloků, až na nejchladnější pásmo moří obývá celý svět. Najít ho můžeme ve hloubkách do 100 metrů. Nejhojnější je v teplých tropických vodách. Žralok modrý i přes své celosvětové rozšíření není hojným druhem, jelikož je stále komerčně loven.
Žralok modrý je velmi rychlý a vytr­valý plavec překonávající velké vzdálenosti. Je to ži­vorodým druhem, který mívá poměrně mnoho mláďat, vel­ké samice až přes sto. Většinou jich ale rodí mé­ně (kolem 40-50 ks. Tito žraloci se rozmnožují výhradně v tropických vodách. Mláďata jsou hned po narození životaschopná a samostatná. Do­žívají se kolem 20 let.
Tento žralok útočí na lidi poměrně často a doráží i na čluny, četnost útoků je ale nižší díky tomu, že žije především na volném moři a s koupajícími se lidmi u pobřeží a moc často nepotká, škodí spí­še rybářům, i když se často spokojí jen s odpadky. V některých zemích je loven pro maso.
Safaripark pod Klíčem již několik let chová samce tohoto žraloka v expozici mořských světů a není vyloučeno, že se nádržích v příštím období objeví další jedinec tohoto druhu žraloka.
(zdroj informací pro článek Wikipedia + knižní publikace)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *