SIBA SKVRNITÁ

Již nějaký čas je obyvatelkou našeho mořského světa siba skvrnitá, přesněji samec tohoto rejnoka. Vedení safariparku by v budoucnu rádo pořídilo i samičku siby, ale vše je závislé na nabídce zahraničních chovatelů. Náš „sibák“ je tedy prozatím expozičním zvířetem.
Sibu najdeme ve slaných vodách tropického a subtropického pásma. Siba se pohybuje v blízkosti pobřeží poblíž mořského pobřeží, ostrovů či atolů v hloubkách až do 80 metrů. Její tělo má tvar připomínající disk s prsními ploutvemi zašpičatělými do tvaru trojúhelníku. Měří na délku včetně ocasu až 5 m. Rozpětí jejích ploutví může dosáhnout až do 3 metrů a hmotnost kolem 200 kg. Vyskytuje se obvykle ve slaných vodách tropického a subtropického pásma.Tento rejnok má dlouhý ocas bičovitého tvaru, u jehož kořene se nachází jedové trny. Siba skvrnitá je vejcoživorodá. Její mláďata se rodí po 12 měsíční březosti samice a měří kolem 20 – 30 centimetrů. Samice siby může najednou porodit až 4 potomky.
Ve volné přírodě jsou siby hejnová zvířata, jež tráví většinu času plaváním a mohou tak urazit relativně velké vzdálenosti. Její pohyb ve vodě je podobný letu ptáka, a proto jsou prsní ploutve často nazývány jako „křídla“. Během plavání dokážou siby vyskakovat z vody zajímavým způsobem, kdy svým letem proráží vodní hladinu. Potravou, kterou siba hledá u dna, jsou korýši, měkkýši, chobotnice a malé ryby.
(informace pro článek: ZOO Olomouc, Wikipedia, knižní publikace )

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *