SERAU MALÝ

Samec seraua malého Sato, který byl do safariparku dopraven v první polovině roku 2018 přímo ze své domoviny z Japonska se po více než půlročním čekání dočkal v polovině října vhodného protějšku – samičky Michiko pocházející rovněž ze stejné země. Její příjezd změnil i některé plány, vedení safariparku se rozhodlo díky novým kontaktům v zemi vycházejícího slunce postupně zkusit pořídit ještě další dva jedince do chovu již v příštím roce.
Serau malý je přežvýkavý sudokopytník z čeledi turovitých. Jedná se o vzácný, málo známý druh, o němž není k dispozici mnoho informací. Serau je endemitem, obývá pouze Japonsko, zejména ostrov Honšú, malé populace žijí na ostrovech Kjúśu a Šikoku. Žije v jehličnatých a smíšených lesích v japonských horách, v nebezpečí se uchyluje do skal. Výborně šplhá a skáče.
Serau je středně velký, robustně stavěný, tvarem těla i velikostí trochu podobný domácí ovci. V kohoutku měří 60 – 75 cm a jeho hmotnost dosahuje 30 – 45 kg. Serau má poměrně krátké nohy s malými kopýtky a silně stavěné tělo, které se díky husté, jemné srsti zdá být ještě zavalitější. Zejména zimní srst je neobyčejně dlouhá a hustá. Krk je krátký, hlava poměrně malá a zašpičatělá, s malými, kulatými botlci a velkýma očima. Ocásek je velmi malý a zcela ukrytý v srsti. Obě pohlaví nosí rovné růžky, měřící jen 10 cm. Zbarvení je světle šedohnědé, v zimní srsti až stříbřité. Samec a samice se od sebe liší jen málo.
Potravu seraua tvoří hlavně mladé výhonky stromů a keřů, např. olší, buku, vilínu a kryptomerie, v menší míře spásá trávy, včetně tuhých ostřic.
V zoologických zahradách mimo Japonsko je chován poměrně zřídka.
(ZDROJ INFORMACÍ : WIKIPEDIA)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *