KOZOROŽEC HORSKÝ – ALPSKÝ

Kozorožec horský či alpský se vyskytuje se v jižní Evropě, méně pak v západní a jižní Asii a severní Africe, kde obývá pouze horské svahy na hranici lesa nebo i nad ní.
Samci dorůstají výšky v kohoutku kolem 1 metru, délky těla 1,2-1,7 m a mohou až 140 kg. Samice jsou menší a dorůstají zhruba polovičních rozměrů. Samci se od samice tmavými, zahnutými rohy, které jsou u samců významně větší než u samic a u dospělých samců mohou dosahovat délky přes 1 m. Dalším znakem samců je vous pod bradou, který mají jen samci a u starších jedinců je významně delší než u mladších.
Samci své mohutné rohy využívají zvláště jako obranu proti predátorům (převážně vlci, medvědi nebo větší lišky). Mláďatům hrozí velké nebezpečí ze strany velkých dravých ptáků, zvláště pak orlů.
Kozorožci horští jsou býložraví, živí se trávou, mechem, rostlinami, listy a větvičkami. Většinu dne tráví vysoko na prudkých útesech a níže slézají jen za potravou, za kterou se vydávají pozdě odpoledne a večer. Trávení většiny dne vysoko v horách jim napomáhá uchránit se před svými hlavními predátory, kteří na ně útočí zvláště v nižších polohách, tedy většinou při hledání potravy. V zimě se kozorožci stahují do nižších poloh, kde mohou snadněji nalézt potravu. Pokud spatří predátora, prvním impulsem je útěk na prudké útesy, kam se většina predátorů nedostane. Pokud jsou samci zahnáni do úzkých, často používají jako obrannou zbraň i své rohy.
Během léta se často seskupují mladí samci a vytvářejí většinou nevelká mládenecká stáda; spolu s příchodem podzimu se stáda rozpadají a samci si hledají stáda samic, které si snaží přivlastnit. I přesto, že k velmi agresivním bojům o samice používají své mohutné a těžké rohy a ohromnou silou do sebe narážejí hlavami, málokdy dochází ke smrtelným zraněním. Samice je březí zhruba 6 měsíců a během května rodí jediné mládě (velice vzácně dvojčata).
V evropské expozici safariparku chováme v současnosti dva samce kozorožce horského, které jsme získali z Německa. Založení stáda kozorožců zatím u nás není plánováno, uvedení dva jedinci jsou u nás jako expoziční zvířata.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *