SKOTSKÝ NÁHORNÍ SKOT

Otevření evropské expozice je ve znamení představení stádečka skotského náhorního skotu, Jde o jedno ze dvou plemen domácího skotu chovaných u nás v safariparku.
Skotský náhorní skot neboli Highland cattle je velmi tvrdé a odolné plemeno primitivního skotu, patřící do plemenné skupiny pratuřích plemen. Již z jeho názvu je patrné, že pochází ze Skotska, původní oblast chovu zahrnuje západní a střední Skotsko a Hebridy. Archeologické nálezy prokázaly jeho existenci již v 6. století. I v moderní době je udržováno v nezměněné podobě a nedošlo ani ke křížení s jinými plemeny, takže je v současnosti významnou genovou rezervou.
Skotský náhorní skot má tělo malého tělesného rámce. Základní zbarvení je hnědočervené, mohou se však vyskytovat i různé barevné rázy od plavé až po černou. Celé tělo je pokryto dlouhou, hustou srstí. Hlava je relativně malá, široká s dlouhými rohy, krk má být krátký a silný, končetiny krátké, pevné se širokými paznehty. Plec, zadní kýta a hřbet musí být dobře osvalené, pánev je široká a méně osvalená.
Skotský náhorní skot se hodí zejména do horských a podhorských oblastí, kde se chová celoročně na pastvě. Pokud je pastva přiměřeně zatížena, nemusí se zvířata ani dokrmovat. Je ovšem nutné zajistit neustálý přístup k vodě.
Ve Velké Británii byl chovatelský svaz náhorního skotu založen už v roce 1884 a v následujícím roce byla první zvířata zapsána v plemenné knize. Skotský náhorní skot byl dovezen též do České republiky, a to po roce 1991.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *