VOMBAT OBECNÝ

Původní pár vombatů, kteří byli chováni ještě za dob existence Safari pod Klíčem nahradila nové wombatí rodinka, kterou jsme u nás uvítali v závěru loňského roku. Samec Mel, samice Tabbi a mládě – sameček Tobík jsou novými obyvateli australské expozice.
Vombat obecný, známý také jako vombat medvědovitý, je 0,7-1,2 m dlouhé zvíře se zavalitým tělem, širokou a hranatou hlavou, masivními končetinami, holým čenichem, 2-3 cm dlouhým ocasem, hmotností od 14 do 25 kg a s hrubou a hustou srstí.
Po většinu roku žije samotářským způsobem života. Hrabe rozsáhlé rozvětvené nory s jediným vchodem, které dokáže vybudovat i v těžko dostupných terénech, k čemuž mu napomáhají jeho silné drápy. I když je venku O °C, vombatí nora má teplotu 16-26 °C.
Staří samci bývají vysoce územní a často napadají savce, kteří proniknou do jejich domácích areálů. Člověku však většinou nebezpečí ze strany těchto vačnatců nehrozí. Vombat přes den většinou odpočívá a za potravou se vydává převážně v noci. Před přímým sluncem se chrání, ale pokud není sluneční žár silný, rád se vyhřívá na slunci.
Potrava vombata je vegetariánská a tvoří ji tráva, ostřice, kořínky a hlízy. Trus vombatů má hranatý tvar, mají tedy tvar podobný kostkám. Další zajímavostí je, že výkaly vombatů jsou zbaveny při vylučování téměř veškeré vlhkosti.
Vombati jsou v říji, když je v Austrálii jaro. Samice před porodem vystele jednu komoru své nory suchou trávou a listím. Rodí jedno mládě, které ve vaku zůstává po dobu 6-7 měsíců. Během následujících tří měsíců se občas do vaku stále vrací kvůli potravě a úkrytu. Matku opouští ve věku dvanácti až patnácti měsíců a v přírodě se dožívá do 18 let.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia – zkráceno)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *