DELFÍN SKÁKAVÝ

Expozice mořského světa se bez delfínů nemůže obejít. V současnosti u nás žije rodinka delfínů skákavých – samec Flipper, samice Speedy a jejich potomek Filip. Během příštího roku by měli k této rodince přibýt další dva delfíni.
Delfín skákavý je známý druh delfína často chovaný v delfináriích a zoo nebo používaný pro výzkumné účely. Vyskytuje se v mořích a oceánech tropického a subtropického a mírného pásma, včetně Středozemního a Černého moře. Místy se podél evropského pobřeží dostane až do Severního moře. Žije ve skupinách po 5-16 kusech, ale občas se houfuje i do větších skupin.
Tento druh delfína má tělo dlouhé 2,5 až 4 metry, váží 150-200, výjimečně až 390 kg a dožívá se 30-36 let. Zobákovité čelisti jsou krátké, dolní čelist přesahuje přes horní. Má hřbetní ploutev, zřetelně protaženou dozadu a trojúhelníkovitě zašpičatělou. Břišní strana je světlá, hřbetní šedohnědá až černá.
Samice rodí pouze jedno mládě za tři roky. Březost trvá 12 měsíců. Mládě dlouhé kolem 1 m se rodí ocasem napřed. Přichází na svět v mělkých vodách, kde mu matka ihned pomůže se nadechnout. 18 měsíců saje mateřské mléko, které obsahuje hodně tuku, po němž mládě rychle roste. Ve věku 6 měsíců poprvé ochutná rybu a matka je učí lovit.
Delfíni dokážou vyvinout rychlost až 50 km/h a rádi se honí s loděmi. Skoky nad hladinou bývají dlouhé až 10 m a 4-5 metrů vysoké. Ryby loví tento delfín spíš u dna a spotřebuje až 7 kg za den. Kromě ryb loví i měkkýše, korýše a menší žraloky.
Delfíni se dorozumívají pomocí zvuků jako pískání, mlaskání nebo vrzání. Inteligence je u delfínů značně vyvinutá, většina vědců je považuje za stejně chytré jako jsou lidé. Delfíni mají ve skupinách různá postavení a vlastní jazyk a jména. Je mnoho případů kdy delfíni zachránili člověka když se topil. Stejně jako lidé i delfíni se stále rozvíjejí a přibírají na inteligenci. Delfín skákavý je natolik inteligentní že dovede spolupracovat s lidmi.
Dle IUCN se jedná o málo dotčený druh s vysokou stabilní populací.
(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *