RYPOUŠ SLONÍ

 
Stejně jako v Safari pod Klíčem je součástí našeho safariparku expozice polárního a mořského světa. Jejím největším obyvatelem je rypouš sloní. Konkrétně rodinka těchto zvířat, obří samec Flynn, samice Felicia a jejich potomek Fabius. Kapacita expozice umožňuje chov více jedinců, a tak již dnes vedení Safariparku plánuje pořízení druhé rodiny rypoušů.
 
 
 
 
 
Rypouš sloní je největší tuleňovitý ploutvonožec a zástupce řádu šelmy na světě, který žije převážně na jižní polokouli v oblastech blízkých Antarktidě. Blízce příbuzný rypouš severní žije v Tichomoří, jmenovitě na pobřeží Kalifornie v USA.
Samci dosahují délky 4 až 6,5 m a váží 2 až 4,5 tuny. Samice jsou mnohem menší, dlouhé 2,5 až 3 m a váží mezi 400 a 900 kg. Krk mají tlustý a posetý hrbolky. Jejich potravou jsou ryby, malí korýši, sépie, rejnoci, olihně, za kterými se potápějí do hloubek 400-1000 m. Průměrná doba ponoru činí 20 minut.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
 
Obrovský rypák samců připomínající chobot se uplatňuje v dvouměsíčním rozmnožovacím období. Rypouši většinu času tráví v moři (samci a samice žijí v moři kromě doby páření odděleně) a koncem zimy v září až listopadu (na jižní polokouli je to období jara) vycházejí na souš, kde se páří. Přitom téměř nepřijímají potravu a žijí ze zásob podkožního tuku. Samci se částečně vztyčují, řvou na soupeře a uštědřují si navzájem rány tělem i hlavou ve snaze získat dominanci. Rypák dokáží nafouknout, když je něco podráždí a tím vydávají mručení (nos působí jako ozvučná deska). Mládě se rodí po 350 dnech, včetně čtyřměsíčního opoždění – implantace zárodku. Váží při narození kolkem 40 kg a měří 1,2 m. Je kojeno 19-23 dní a matka se od něj v té době nevzdaluje. Během kojení ztratí až třetinu své tělesné hmotnosti. Po období rozmnožování a línání rypoušové sloní migrují na jih. Délka života rypoušů je 14 až 20 let.
 
(zdroj informací pro článek: Wikipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *