ALIGÁTOR SEVEROAMERICKÝ

Aligátor severoamerický je jeden ze dvou žijících druhů aligátorů. Obývá jihovýchod USA, kde žije v močálech, řekách nebo bažinách, které se často překrývají s oblastmi, obývaných lidmi, útoky jsou ale ojedinělou záležitostí. Aligátoři se lidí spíše bojí a většinou se jim snaží vyhýbat, většina útoků je způsobena jejich krmením lidmi.
Aligátor má velké, tmavé, silné tělo se silnými končetinami, širokou hlavou a velice silným ocasem. Samci dosahují většinou délky do 5,5 m. Ocas je téměř stejně dlouhý jako zbytek aligátorova těla a funguje jako kormidlo při plavání nebo občas jako zbraň při ohrožení. Rána ocasem může představovat u menších živočichů smrt, u člověka velice vážné zlomeniny.
Aligátoři žerou ryby, ptáky, želvy, savce a obojživelníky, mladí jedinci drobné bezobratlé a drobné rybky. Téměř dospělí aligátoři loví větší živočichy od hadů a želv až k ptákům a středně velkým savcům. Dospělí velcí aligátoři útočí i na kořist ve velikosti prasat, jelenů a domácích zvířat, která se chodívají napít k napajedlu. Větší samci si troufnou i na velké šelmy, jako pumy či medvědy.
I přesto, že sdílí některé lokality s lidmi, jsou útoky ojedinělou záležitostí. Aligátoři se lidí spíše bojí a většinou se jim snaží vyhýbat, většina útoků je způsobena tím, že lidé aligátory krmí.
Aligátoři se páří v mělkých vodách obvykle v dubnu. Před pářením se konají pomalé námluvy při kterých, ačkoli nemají aligátoři hlasivky, vydávají samci výrazné zvuky, kterými přitahují pozornost samic. Samice si po páření poblíž vody vybere místo na nahrnutí hnízda z dostupné rostlinné vegetace, vypadajícího jako hromada rostlin s prohlubní uprostřed, kam klade 28 až 52 bílých vajec, prohlubeň zahrabe dalším rostlinstvem. Během inkubace vejce chrání. Po vylíhnutí začnou mláďata vydávat pronikavý skřehotavý zvuk, což je znamení pro samici, že je musí co nejrychleji z hnízda vyhrabat. U matky se mláďata zdržují maximálně 3 roky a pohlavní dospělosti dosahují v 8 – 13 letech.
Safaripark v soušasnosti chová pár těchto zvířat v severoamerické expozici. Od samice jsme se dočkali první snůšky vajec, z níž se však vylíhlo jen jedno mládě.
(zdroj informací pro článek: Wkipedia)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *